Zupa z dyni

O właściwościach odżywczych dyni możnaby napisać książkę. Warzywo to posiada zdecydowanie więcej zalet niż wad , jest pyszna, niskokaloryczna i przede wszystkim zdrowa.
Poniżej przedstawiam mój przepis na zupę dyniową- bardzo prosty i bez udziwnień.

SKŁADNIKI:
(na 4 talerze)

– 1 skrzydełko z kurczaka
– 1 marchewka średniej wielkości
– ok 2 szklanki starkowanego miąższu z dyni
– 4 ziemniaki
– 3 łyżki śmietany 18%
– nać selera (średni pęczek)
– sól, pieprz, czosnek granulowany

WYKONANIE:

Najpierw gotujemy skrzydełko z kurczaka, po kilkunastu minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Następnie dorzucamy starkowaną dynię oraz selera. Gotujemy do miękkości, aż dynia ładnie się rozgotuje a ziemniaki będą miękkie, natomiast seler puści aromat. Na sam koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku przyprawami. (ilość według uznania- zupa sama w sobie jest bardzo łagodna w smaku, dlatego jej wyrazistość można wzmocnić za pomocą różnego rodzaju przyprawami- polecam także szczyptę curry).

Podajemy posypaną np. płatkami migdałów lub posiekanymi pestkami dyni 😉

14099626_177537136005854_2005575962_n

14279139_613228125506086_521588402_n

14280374_249249202136794_1475203596_n
wp_20161020_001

Dodaj komentarz