Zupa- krem brokułowy z grzankami paprykowymi

Lubicie zupy w postaci kremu?
Gęste, treściwe o jedwabistej konsystencji.
Dziś na obiad alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej- krem brokułowy z chrupiącymi grzankami paprykowymi.
Zaznaczę również, iż ja nie gotuję zup na mięsie, tylko na wywarach warzywnych, gdyż zwyczajnie nie przepadam za zupami gotowanymi na kościach- taki mam uraz z dzieciństwa. Ale nie o tym… Poniżej przepis na sycącą, zieloną breję o lekko pikantnym smaku i czosnkowym aromacie. Pycha.

Składniki:

– 1 brokuł
– 3 ziemniaki
– 1 marchew
– sól, pieprz, czosnek granulowany, ziele angielskie
– 2 łyżki kaszy manny
– śmietana

Do garnka z wodą wrzucamy umytego i podzielonego na różyczki brokuła, pokrojoną na kawałki marchew, oraz pokrojone ziemniaki. Dorzucamy ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Po tym czasie, chwytamy za blender i blendujemy zupę na konsystencję kremu. Dodatkowo możemy zagęścić bardziej, dosypując kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą czosnku granulowanego. Podgotowujemy jeszcze chwilę i zaciągamy śmietaną. Podajemy z grzankami.

Do wykonania grzanek:

-2 kromki jasnego chleba
-oliwa do smażenia bądź masło
-papryka w proszku, szczypta soli

Chleb kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do momentu aż grzanki się zarumienią na złocisty kolor i staną się chrupiące, posypujemy solą i papryką w proszku.

Krem brokułowy z grzankami

Krem brokułowy z grzankami

Dodaj komentarz