Zrazy ze schabu

Uwielbiam zrazy. Pyszne mięciutkie mięso a w środku dowolne dodatki. Mi najbardziej smakują z kiszonym ogórkiem, papryką i cebulką w środku.
I takie też przygotowałam dla Was. Zapraszam.

SKŁADNIKI:

– plastry schabu bez kości o grubości około 1,5 cm (tyle plastrów ile gości)
– musztarda
– papryka surowa
– ogórki kiszone pokrojone w słupki
– cebula
– sól
– pieprz
– 1-3 łyżeczek mąki pszennej
– świeży koperek
– ziele angielskie (4 ziarna)

WYKONANIE:

Każdy plaster schabu rozbić cienko tłuczkiem do mięsa. Następnie posolić, popieprzyć i posmarować łyżeczką musztardy (tylko z jednej strony).
Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka. Układać po 2 kawałki papryki, 1 słupek ogórka i cebuli na brzegu płata mięsa i zawijać je do środka. Zwinąć roladkę, końce podwinąć do wewnątrz i spiąć wykałaczkami aby się nie rozwaliły.

Zrazy obsmażyć na patelni na rumiano z każdej strony. Usmażone zraziki przełożyć do rondla. Z patelni wylać nadmiar tłuszczu i zalać ją szklanką wody. Chwilę pogotować, by przysmażony sok z mięsa rozpuścił się w wodzie i ją zaromatyzował. Wywarem z mięsa polać roladki, powinny być zanurzone w wodzie do 3/4 wysokości. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 70 minut.

1-2 łyżeczki mąki wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody i rozprowadzić w wywarze. Gotować chwilę stale mieszając. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, można rozpuścić jeszcze kolejną łyżeczkę mąki z odrobiną wody i znów zagęścić sos. Posypać świeżym koperkiem.
img_20170429_185211

img_20170429_185258

img_20170429_213040

Dodaj komentarz