Wspaniała babka ziemniaczana bez dodatku mąki

Poniżej przedstawiam przepis na cudowną babkę ziemniaczaną, która zawsze wychodzi bez obawy o to, czy będzie zbyt twarda i sucha. Jej sekretnym składnikiem jest kasza manna zamiast mąki pszennej. Babka wychodzi mięciutka ale nie rozpadająca się. Zapraszam:

Składniki na blaszkę 25x30cm:

– 4 kg ziemniaków
– 2-3 duże cebule
– kiełbaska
– 3/4 szklanki kaszy manny
– niepełne 1,5 szklanki mleka
– 1 jajko
– sól, pieprz, majeranek
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego

ROBOTA:

Ziemniaki starkować na papkę. Cebulę również starkować na papkę (najdrobniejsze oczka tarki) lub za pomocą maszynki. Kiełbaskę pokroić w drobną kostkę.
Do starkowanych ziemniaków wbijamy jajko, wsypujemy kaszę mannę oraz wlewamy mleko. Na patelni na oleju podsmażamy kiełbaskę i wszystko to wraz z olejem dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Dokładnie mieszamy, następnie całość przelewamy do blachy i pieczemy ok 1,5 godziny w 200’C.

_20160823_125054

_20160823_125145

_20160823_125218

babka ziemniaczana

Dodaj komentarz