Tort naleśnikowy pieczarkowy

Tort naleśnikowy bezmięsny, ale za to z pieczarkami, poleca się na piątek!
Szybsza alternatywa dla tradycyjnych naleśników z pieczarkami, bo placków jest mniej i smaży się szybciej. No, dobry jest, co ja się będę rozpisywać.

ROBOTA:

Przygotuj ciasto naleśnikowe na 6-7 placków. Ja je robię zawsze „na oko”. Zresztą to nie ma większego znaczenia, jeżeli wyjdzie więcej placków- torcik będzie po prostu wyższy. To nawet lepiej! 🙂

A farsz?
Nic prostrzego! Przygotuj:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 30-40 dag sera żółtego
  • sól, pieprz, ketchup

Pieczarki starkuj na tarce o średnich oczkach, cebulkę drobno posiekaj. Podsmaż oba składniki na oleju, duś, aż z pieczarek odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ser także starkuj. Układaj składniki na płaskim talerzu w następujący sposób:

placek naleśnikowy -> farsz pieczarkowy ->ser ->placek naleśnikowy->farsz pieczarkowy ->ser… itd.

Na ostatnim, wierzchnim placku również posyp ser, udekoruj wzorkiem z ketchupu. Wsadź do mikrofali lub piekarnika i zapiecz kilka minut, aż ser się rozpuści i ładnie sklei ze sobą placki. Polecam wystudzić, wtedy będzie się lepiej kroił, aczkolwiek przeważnie od razu zostaje zjedzony 😉
I voilà!

DSC05329

tort naleśnikowy

Dodaj komentarz