Serniczki podlaskie z brzoskwiniami

Serniczki smażone- są znane i bardzo lubiane u nas na Podlasiu. Ich smak zna prawie każdy białostoczanin, który choć raz jadł je w naszym lokalnym barze mlecznym „Podlasiaku”. Kojarzą mi się z dzieciństwem, a później z czasami studenckimi, kiedy chodziło się na tanie obiady a na deser brało się chociażby jednego serniczka oblanego słodką śmietanką z brzoskwiniami. Pyszne, idealne na śniadanie do porannej kawy. Kto nie zna ich smaku- musi koniecznie wypróbować, gdyż to nasz białostocki specjał.

SKŁADNIKI:

2x250g twarogu półtłustego (polecam kostki twarogowe z Biedronki)
2 jajka
pół szklanki mąki tortowej
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżeczki cukru kryształu
brzoskwinie świeże lub z puszki pokrojone w kostkę
śmietanka z cukrem lub Serek Waniliowy-”Pyszny” (jest na prawdę pyszny i idealnie pasuje do serniczków)
trochę bułki tartej
olej do smażenia

ROBOTA:

Do miski wrzuć 2 kostki twarogu, 2 jajka, cukier wanilinowy, 4 łyżeczki cukru kryształu, mąkę- wszystko wymieszaj dokładnie (tak wiem, klei się potwornie, ale tak ma być). Uformuj płaskie serniczki, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju na złocisty kolor na niewielkim ogniu.
Gorące polej śmietanką z cukrem/serkiem waniliowym, oraz obsyp brzoskwiniami.
Magą być także inne owoce np. truskawki, jogódki…

PYCHA!!!

DSC05427

DSC05433

DSC05435

Dodaj komentarz