Pizza broccoli na cienkim cieście

Oto mój wypróbowany przepis na pizzę, a właściwie na ciasto pizzy.

Ważne jest także to w czym pieczemy naszą pizzę. Blaszki do pieczenia ciast odpadają. Uważam że pizza powinna być pieczona na blasze od piekarnika, wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiony na 200′C z pieczeniem od góry i od dołu, najlepiej z termoobiegiem, wówczas pizza przypiecze się równomiernie z każdej strony. Cały czas kontrolujemy przypiekanie, żeby nie przedobrzyć i aby pizza nie wyszła twarda jak suchar. Nie podaję Wam konkretnego czasu pieczenia, gdyż uważam, że to sprawa indywidualna każdego piekarnika. Po prostu musimy kontrolować przez szybkę i jeszcze raz kon-tro-lo-wać.
Oczywiście jak to w życiu bywa, pizza udaje się raz lepiej raz gorzej, ale metodą prób i błędów w końcu uda się osiągnąć najlepszy dla nas sposób.

Pizzę piekę w ten sposób już od jakiegoś czasu i wiem, że jest to według mnie najlepszy sposób. Po prostu jest bardzo dobra.
Poniżej przepis na pizzę z brokułami, mozzarellą, papryką i krążkami salami sycylijskiego.

. . . . .

CIASTO:

-6 dag drożdży
-2 szklanki mąki
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-1 łyżeczka soli
-półtorej łyżeczki cukru
-5 łyżek oliwy

Pokruszone drożdże wymieszać w ciepłym mleku. Dosypać pół łyżeczki cukru i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce.
Do miski wsypać mąkę, sól, łyżeczkę cukru, podrośnięte drożdże, oraz oliwę. Wyrobić na gładkie ciasto. Wyrobić kulę, lekko zmoczyć wodą i odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno być elastyczne podczas wyrabiania.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na cieniutki placek, smarujemy sosem pomidorowym- ja użyłam swojego domowego sosu —> http://kreatywnieproste.pl/paprykowo-pomidorowy-sos-do-spaghetti/, układamy mozzarellę, cebulę, warzywa, salami i zapiekamy.

_2aa0150830_210233

_20150830_210ii213

DSC_0125

DSC_0126

DSC_0130

Dodaj komentarz