Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo-śmietanowym z pieczarkami

Przepyszny przepis na makaron z kawałkami kurczaka w aromatycznym szpinakowo-śmietanowym sosie. Polecam spróbować- jest pyszny!

Składniki:

– ok 250g makaronu świderki durum
– ok 400g szpinaku mrożonego typu brykiet (można oczywiście użyć świeżego)
– kubek małej śmietany 18%
– 1 ząbek czosnku
– 30 dag pieczarek
– 1 mała cebula
– sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Kurczaka pokroić w malutką kostkę i obsypać przyprawą do kurczaka.
Na oleju podsmażyć najpierw cebulkę, kiedy się zeszkli dorzucić pokrojone pieczarki, posolić i dusić na niewielkim ogniu ok 12-15 minut.
Do pieczarek i cebuli dorzucamy szpinak, mieszamy i dusimy kolejne kilka minut. Zaciągamy to wszystko śmietaną i doprawiamy do smaku a na koniec wciskamy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Na drugiej patelni podsmażyć kawałki kurczaka a kiedy będą złociste dorzucić do sosu. Wymieszać.

Gotowy sos szpinakowo-śmietanowy podajemy z makaronem ugotowanym al’ dente.
Smacznego- jest pysznie! 🙂

kreatwynieproste.pl

kreatwynieproste.pl

4 comments

Dodaj komentarz