Makaron z duszonymi warzywami i sosem pomidorowym

Cudowny, aromatyczny, ziołowy sos a w nim zatopione pyszne warzywa. Dodatek ziół prowansalskich i listków świeżej bazylii sprawia, iż danie to nabiera włoskiego charakteru.

SKŁADNIKI:

– opakowanie przecieru pomidorowego w karotniku np. z Biedronki
– 1 cukinia
– 2 średnie papryki świeże
– 1 mała cebula
– czosnek granulowany
– kilka sztuk suszonych pomidorów (5)
– sól, pieprz
– papryka słodka w proszku (ok. łyżeczki)
– cukier
– zioła prowansalskie, oregano
– świeża bazylia
– olej do smażenia

WYKONANIE:

Cebulkę kroimy w kostkę, paprykę również a cukinię w cienkie talarki.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pokrojona paprykę i suszone pomidory. Dusimy razem ok. 10 minut.
Następnie dorzucamy cukinię, zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 15 minut.
Doprawaimy do smaku solą, dosładzamy cukrem oraz wszelkimi przyprawami. Na koniec dorzucamy świeże listki bazylii.
Sos podajemy gorący z makaronem al’dente.
Smacznego!
img_20170427_133319

img_20170427_133624

One comment

Dodaj komentarz