Leczo

Proste i pyszne leczo w mojej wersji:

Składniki:

– 2 średniej wielkości cukinie
– 4-5 papryk np. żółte i czerwone
– 2 pomidory
– 2 duże cebule
– ząbek czosnku
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
– kiełbasa dobrej jakości
– opcjonalnie ok. 6 sztuk pieczarek
– szczypta chilli, pieprz, sól, cukier, oliwa do smażenia

Robota:

Cebulkę, paprykę, kiełbasę i cukinię kroimy w niewielką kosteczkę, pomidory sparzamy wrzątkiem, aby zdjąć z nich skórkę, nastepnie kroimy na ćwiartki.
Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, następnie kiełbasę. Przekładamy to do garnka.
Następnie podsmażamy na patelni paprykę, następnie przekładamy ją do garnka z kiełbasą. Dalej podsmażamy krótko cukinię i również przekładamy do garnka. Na koniec dodajemy podsmażone pieczarki i wrzucamy pomidory. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, chilli, oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy delikatnie cukrem. Podajemy gorące.
Smacznego!

leczo

Dodaj komentarz