Kotlety siekane z kurczaka

Kotlety siekane to drobno pokrojona pierś z kurczaka w połączeniu z pieczarkami i serem żółtym. Do środka można dodać właściwie dowolne składniki. Polecam jako odmianę dla tradycyjnych kotletów schabowych, są na prawdę pyszne. Moja propozycja to:

SKŁADNIKI:

– pół piersi z kurczaka
– 1 niewielka cebulka pokrojona w kostkę
– 6 sztuk pieczarek
– 15 dag sera żółtego starkowanego
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka majonezu
– pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia

WYKONANIE:

Pierś z kurczaka oczyścić i posiekać na drobne kawałeczki. Pieczarki starkować na tarce, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju razem z pieczarkami.
Do surowego pokrojonego kurczaka dodać starkowany ser żółty, cebulę wraz z pieczarkami, surowe jajko, mąki, przyprawy i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstałą spójna masa.
Łyżką nakładać porcje kotlecików na rozgrzany olej i smażyć na chrupko z obu stron.

To jest jedna z propozycji na wykonanie kotletów siekanych. Zachęcam do kombinowania ze składnikami, można przyrządzić kotlety z dodatkiem np. kukurydzy konserwowej, ziół, marchewki, papryki i wielu wielu innych dodatków.

Kotlety można polać także sosem pieczarkowym. Palce lizać!

kotlety siekane

dsc_0122

dsc_0123-1

dsc_0124-1

dsc_0126

Dodaj komentarz