Kotlety gołąbkowe w ketchupie

Kotlety gołąbkowe

Pyszne, pachnące kapustą kotleciki- a’la gołąbki. Bez jajka w środku, idealnie miękkie w sosie pomidorowym i ketchupowym, który nadaje delikatnej słodkości kotletom. Kotlety gołąbkowe to taka mała namistka tradycyjnych gołąbków, lecz jest to wersja o wiele prostsza i szybsza w wykonaniu. Od kiedy pojawiła się w sprzedaży młoda kapusta- kotlety gołąbkowe goszczą na moim stole obowiązkowo raz w tygodniu. My po prostu je uwielbiamy! Przywołują swoim zapachem lato, wakacje, nowalijki, dom rodzinny…  Polecam serdecznie wypróbować, mniam, mniam…

SKŁADNIKI na (5 kotletów):

-40 dag mięsa mielonego z łopatki
-szklanka drobno poszatkowanej kapusty
-przyprawy do smaku np. przyprawa do mięsa mielonego
-2 łyżki stołowe kaszy manny
-sól, pieprz, cukier, ziele angielskie (3)
-koncentrat pomidorowy
-dobrej jakości ketchup
-koperek świeży po obsypania

ROBOTA:

Do mięsa mielonego dodajemy poszatkowaną kapustę, kaszę mannę i przyprawy. Dodajemy trochę wody. Wyrabiamy całość na gładką masę i formujemy podłużne kotleciki.
Kotlety gołąbkowe układamy je w pojemniku żaroodpornym.
Następnie przygotowujemy sos pomidorowy.
Do rondelka wlewamy taką ilość wody, aby po wlaniu jej do pojemnika żaroodpornego sos pokrył wszystkie kotlety w 3/4 objętości.
Zagotowujemy wodę, dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, sól i cukier. Próbujemy czy są akuratne w smaku 😉
Tak przygotowanym sosem zalewamy kotlety, wystające ponad poziom sosu mięso oblewamy ketchupem i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200’C. Zapiekamy ok 45 minut.
Pozwólny na to aby ketchupowy wierzch dobrze się zapiekł tworząc pyszną słodką skorupkę na wierzchu kotelcików.
Kotlety gołąbkowe posypujemy świeżym koperkiem. Można posypać także cebulką zapiekaną lub suszonymi pomidorami. Polecam serdecznie wypróbować ponieważ bardzo szybko się je robi a co najważniejsze- świetnie smakują.
Smacznego!
zcamera-20170509_124617

zcamera-20170509_131335

Dodaj komentarz