Karkówka w pomadzie majonezowej z pieczarkami

Aromatyczna karkówka pieczona w sosie majonezowym z dodatkiem mini pieczarek.

Składniki:

– 70 dag karkówki
– 30 dag pieczarek malutkich
– 2 średnie cebule
– oliwa do smażenia

Pomada:

– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki Maggi w płynie
– 2 łyżki ketchupu
– 1 łyżka mąki
– pół łyżki przyprawy do karkówki
– sól do smaku

Karkówkę pokroić w plastry, rozbić cienko.
Wszystkie składniki na sos połączyć, dokładnie wymieszać.
Mięso wrzucić do sosu majonezowego i zostawić na całą noc w lodówce.

Następnie karkówkę wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cebulą pokrojoną w pióra, oraz na wierzch kładziemy podsmażone pieczarki.

Zapiekamy pod przykryciem ok 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200’C.
Na około 20 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso i dopiec wierzch na chrupko.

_20160109_163505i

_20160109_163347ii

_20160109_16342ii7

_20160109_163540

Dodaj komentarz