Gołąbki bez zawijania

O wiele, wiele prostszy i szybszy sposób na gołabki. Smak pozostaje „gołąbkowy” a kotlety wykonamy kilkakrotnie szybciej niż tradycyjne.

SKŁADNIKI:

-60 dag mięsa mielonego z łopatki
-1/3 szklanki suchego ryżu (można dodać więcej)
-półtorej szklanki drobno poszatkowanej młodej kapusty (również można dodać więcej, jeżeli ktoś lubi)
-przyprawy do smaku np. przyprawa do mięsa mielonego lub dań z kapusty
-3 łyżki kaszy manny
-1 jajko
-sól, pieprz, ziele angielskie (3), listek laurowy
-koncentrat pomidorowy
-3 łyżki śmietany 18%
-mąka pszenna

WYKONANIE:

Do mięsa dodajemy ugotowany na miękko ryż, poszatkowaną kapustę, kaszę mannę, wszystkie przyprawy oraz jajko. Wyrabiamy masę i formujemy lekko podłużne kotleciki.
Układamy je w pojemniku żaroodpornym.
Teraz czas na sos pomidorowy.
Do rondelka wlewamy taką ilość wody, aby po wlaniu jej do pojemnika żaroodpornego sos pokrył wszystkie kotlety.
Zagotowujemy wodą, dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, ziele angielskie i listek. Można także dodać starkowaną marchewkę.
W oddzielnym kubku wlewamy do połowy zimną wodę, do niej 2-3 łyżki mąki pszennej ( w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać). Mieszamy dokładnie, aby pozbyć się grudek.
Kiedy woda w rondelku zacznie wrzeć, zalewamy do niej zimna wodę z mąką i dokładnie mieszamy. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Tak przygotowanym sosem zalewamy kotlety i całość wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanym do 200’C. Zapiekamy ok 40 minut.

DSC05968iui

DSC05970

4 comments

Dodaj komentarz