Ciasto z owocami i kruszonką (bez miksera)

Pyszne puszyste, słodkie ciasto przełamane kwaśnym posmakiem owoców sezonowych obsypane słodką, chrupiącą kruszonką.
Przepis pochodzi z „Mój przepis”- zmodyfikowany przeze mnie.

SKŁADNIKI:

-3 jajka
-szklanka cukru
-3/4 szklanki śmietany 12%
-3/4 szklanki oleju
-3 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-aromat waniliowy

KRUSZONKA:
-łyżka smalcu
-łyżka margaryny
-3 łyżki cukru
-pół paczki cukru waniliowego
-5 łyżek mąki

DODATKOWO:
-owoce sezonowe: śliwki, truskawki, jagody
-tłuszcz do formy

ROBOTA:

Składniki ciasta włóż do miski w kolejności podanej powyżej, cały czas mieszając ciasto widelcem, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem blaszki, na wierzchu ułóż owoce. Przygotuj kruszonkę: zagnieć mąkę, cukier, cukier waniliowy z margaryną i smalcem, rozdrobnij na małe kawałeczki, posyp ciasto z wierzchu. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 170’C i piecz ok 35-40 minut.

_20160607_153101

DSC05972

DSC05973

Dodaj komentarz