Ciasto drożdżowe z jagodami dla alergika

Pyszne ciasto drożdżowe dla alergika bez jajek z owocami i słodką kruszonką. Dla osób borykających się z alergią pokarmową na jajka, mleko… Zapraszam do wykonania.

CIASTO (na dużą foremkę):

 -1/3 kostki świeżych drożdży (ok. 33 g)
 -500 g mąki pszennej
 -100 g cukru
 -50 ml oleju
 -szklanka wody
 -1/2 łyżeczki soli

Drożdże rozkruszyć do miseczki z 1 łyżeczką cukru. Wlać kilka łyżek (2-3) wody, wsypać 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić aż drożdże ruszą. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.

OWOCE:

-szklanka jagód lub innych owoców

KRUSZONKA:

-½ szklanki mąki
-½ szklanki cukru
-pół paczki cukru wanilinowego
-mniejsza połowa kostki margaryny

Składniki wyrobić, rozetrzeć w dłoniach na okruchy.

ROBOTA:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe rozwałkować, podsypując lekko mąką i przełożyć do foremki. Odstawić do wyrośnięcia, po czym na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w 180’C przez ok. 50 minut. Smacznego!

zcamera-20170501_09120218251670_1975694839373280_1418633191131971584_n1

Dodaj komentarz